• e-Devlet
  • İçişleri Bakanlığı
  • Diğer Valilikler

Valilikler

İZMİR VALİLİĞİ
İZMİR VALİLİĞİ
İZMİR VALİLİĞİ
  • VALİLİK
    Yöneticilerimiz Valilik Birimleri Tarihçe İl Protokol Listesi Kurumsal Kimlik Mevzuat
  • İZMİR
  • İLÇELERİMİZ
  • HİZMETLERİMİZ
    Hizmet Birimleri Kamu Hizmet Standartları
  • GÜNDEM
    Haberler Validen Haberler Kurumsal Açıklamalar Duyurular Memnuniyet Anketi Dosyalar TÜİK İzmir İstatistikleri İmza Yetkisi Verilen Amir İzinleri
  • İLETİŞİM
°C
18
Ocak2021
Parçalı Bulutlu
23
°C
5 Günlük Hava Tahmini
temizle
  • VALİLİK
    • Yöneticilerimiz
      • Vali Yavuz Selim KÖŞGER
      • Vali Yardımcıları
        • Ahmet Ali Barış
        • Hulusi Doğan
        • Hacı Mehmet Kara
        • Hikmet Dengeşik
        • Osman Nuri Canatan
        • Mustafa Yıldız
        • Aydın Memük
        • Ünal Çakıcı
        • Hüseyin Karameşe
        • Faik Arıcan
        • Erhan Günay
        • Sultan Doğru
        • Barış Demirtaş
        • Fatih Kızıltoprak
        • Görev Bölümü
      • Kaymakamlar
        • Ömer Karaman
        • Ahmet Hamdi Usta
        • Mehmet Ali Öztürk
        • İbrahim Süha Karaboran
        • Mahmut Kaşıkçı
        • Abdurrahman Çelebi
        • Fatih Genel
        • Mahmut Nedim Tunçer
        • Ünal Çakıcı
        • Kaya Çıtak
        • Alper Faruk Güngör
        • Ali Çetin
        • Ahmet Süheyl Üçer
        • Bülent Bayraktar
        • Cemil Özgür Öneği
        • Serap Özmen Çetin
        • Ali Rıza Çalışır
        • Kemal Kızılkaya
        • Erol Türkmen
        • Ahmet Ali Altıntaş
        • Mehmet Eriş
        • Bahri Tiryaki
        • Fatih Yılmaz
        • Suat Dervişoğlu
        • Fatih Aksoy
        • Naci Aktaş
        • Ekrem İnci
        • Fatih Çobanoğlu
        • Ercan Öter
        • Murtaza Dayanç
    • Valilik Birimleri
      • Özel Kalem Müdürlüğü
      • Protokol Şube Müdürlüğü
      • İl Yazı İşleri Müdürlüğü
      • Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü
      • İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
      • Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü
      • İl İdare Kurulu Müdürlüğü
      • İdari Hizmetler Şube Müdürlüğü
      • İdare ve Denetim Müdürlüğü
      • İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü
      • İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü
      • Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı
      • Açık Kapı Şube Müdürlüğü
    • Tarihçe
    • İl Protokol Listesi
    • Kurumsal Kimlik
    • Mevzuat
  • İZMİR
  • İLÇELERİMİZ
  • HİZMETLERİMİZ
    • Hizmet Birimleri
      • İl Emniyet Müdürlüğü
      • İl Göç İdaresi Müdürlüğü
      • İl Milli Eğitim Müdürlüğü
      • İl Sağlık Müdürlüğü
      • Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
      • Ticaret İl Müdürlüğü
      • İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
      • Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü
      • Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü
      • Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü
      • İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü
      • İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
      • İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
      • İl Jandarma Komutanlığı
      • Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü
      • İl Kalite ve Koordinasyon Kurulu
      • İl Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi
      • İl Defterdarlığı
      • İzmir 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü
    • Kamu Hizmet Standartları
  • GÜNDEM
    • Haberler
    • Validen Haberler
    • Kurumsal Açıklamalar
    • Duyurular
    • Memnuniyet Anketi
    • Dosyalar
    • TÜİK İzmir İstatistikleri
    • İmza Yetkisi Verilen Amir İzinleri
  • İLETİŞİM

Geleneksel Mutfak

 
Binlerce yıllık kültürel birikimin iklim ve coğrafyayla sentezi, ziyaretçisini Anadolu’nun en zengin mutfaklarından biri olan İzmir mutfağıyla tanıştırır. Ege medeniyetlerindeki çok renklilik ve hoşgörü, mutfaktaki çeşitlilikte de hissedilir. 

İzmir mutfağı, bambaşka bir yolculuktur… “Zeytinyağlılar”, Türklerin Anadolu’ya göç ettiklerinde tanıştıkları bir yemek türüdür. Binlerce yıldır Doğu Akdeniz medeniyetlerinin bulunduğu coğrafyanın en eski bitkilerinden biri olan zeytin ağacı, kendisine Ege Bölgesi’nde de önemli bir yer edinmiştir. Akdenizlilerin ortak kültürel mirasının bir parçası olan zeytin, tarihsel bir besindir. Sağlığın, güzelliğin ve sağlıklı beslenmenin kaynağı olan zeytinyağı, asma yaprağı, bakla, barbunya, börülce, dolmalık biber, enginar, ıspanak, kabak, kabak çiçeği ve lahana gibi sebzelerle şifalı İzmir otlarından yapılan yemeklerin en önemli malzemesidir.

Zeytinyağı en çok da patlıcan, biber ve kabakla yaz aylarında, havuç ve karnabaharla ise kış aylarında buluşur.

Arapsaçı, hindiba, ısırgan otu, radika, roka ve semizotu gibi onlarca çeşit ot yemeklerin yanı sıra salata ve böreklerin aranılan tatlarıdır. İzmir’deki bitki kültürünün yaygınlaşmasında Ege Denizi’ndeki adalardan gelen göçmenlerin büyük etkisi olmuştur.

İzmir mutfağının ana yemekleri arasında domates soslu İzmir köfte, çeşitli garnitür ve soslarla ikram edilen Bergama, Ödemiş ve Tire köfteleri, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden beri yapılagelmektedir. Arnavut ciğeri, ciğer kapama, çöp şiş, elbasan tava, kuzu etli arapsaçı ve şevket-i bostan ise bu bölgenin diğer vazgeçilmez bazı ana yemeklerindendir.

İzmir mutfağında yolculuğun bir diğer önemli durağı ise deniz ürünleridir. Asma yaprağında pişirilmiş sardalya, dil balığı filetosu, izmarit tavası, kızarmış papalina, sütlü balık, tuzlu balık gibi balık yemeklerinin yanı sıra ahtapot, deniz tarağı, karides, midye, midye dolma, mürekkep balığı ve pavuryadan yapılmış mezeler sofraların ayrılmaz parçalarıdır.

Meyve ve tatlılar olmaksızın bu yolculuk tamamlanmış olmaz. İncir, tüm asaletiyle yüzyıllardır meyvelerin baştacıdır. İyi bir sabah kahvaltısı ve yaz meyvesi olan incir, ayrıca fırınlanarak cevizle birlikte seçkin bir tatlı olur. Badem, erik, limon, nar, karadut, dut, mandalina ve portakal gibi meyvelerle birlikte, incirin lezzeti bambaşka güzel olur.

Lokma, lor tatlısı, Ege meyve salatası, fırında sütlaç, tulumba tatlısı, kalburabastı, kazandibi, revani, sakızlı muhallebi, su muhallebisi, şambali, zerde gibi tatlılar, bu yolculuğu tekrarlamaya ayartan tatlardır.    
 
 
Zeytinyağlı bakla
Deniz börülcesi salatası
Enginar dolma
Kabak çiçeği dolması
Kuzu etli şevket-i bostan
Tire şiş köfte
Lokma
Kalamar tava
Zeytinyağlı bakla
Deniz börülcesi salatası
Enginar dolma
Kabak çiçeği dolması
Kuzu etli şevket-i bostan
Tire şiş köfte
Lokma
Kalamar tava

 
https://www.tccb.gov.tr/
https://www.icisleri.gov.tr/
https://www.turkiye.gov.tr/
https://www.cimer.gov.tr/
 

Bizi Takip Edin

  • Resmi Gazete
  • YİKOB
  • İlan Portalı
Mithat Paşa Cad Yeşiltepe Mah 92/A Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi, Konak/İZMİR
Telefon: 0(232) 455 8282 - Fax: 0(232) 441 9183 - e-posta: izmir@icisleri.gov.tr